Han avskyr hierarkier och politik.
Det hämmar glädje, engagemang och initiativkraft.

Han säger hellre ”medledare” än medarbetare.
För det betonar att de tillsammans leder bolaget framåt.

När Collector Bank nu ömsar skinn* ser han det som sin viktigaste uppgift att alla ska må bra på jobbet.

För fyra år sedan hade Martin Nossman huvudbry. Collector Bank behövde göra en kursändring. Från att fokusera på tillväxt och tech till att bli mera bank. Fokus sattes på lönsamhet, kostnadseffektivitet och ordning och reda.

Men var det verkligen det medarbetarna ville göra?

– Jag var livrädd för att de skulle tänka ”fy fan, vilket tråkigt företag vi har blivit”. Men när vi tittade på vår eNPS (Employee Net Promoter Score) så blev jag positivt överraskad. Den hade ökat kontinuerligt sedan vi drog i gång omställningen. Dessutom helt i linje med lönsamheten. Det känns superkul, säger han.

Förändringsresor går sällan spikrakt. Förr eller senare kör man i diket. Att lyckas få en eNPS på 51 är en bedrift oavsett. Så vad är hemligheten?

Hur får man medledarna med sig när det gäller som allra mest?
Hur skapar man en sund och högpresterande arbetsmiljö?

Martin Nossman är övertygad om att det på olika sätt handlar om att göra det enkelt. Något som ibland kan vara ganska svårt.

– Vi har kommunicerat mycket kring vår nya riktning och vad som är vår plan framåt. Tidigare var vi nog för spretiga, vi gjorde för många olika saker. Men jag tror att gemenskap, delaktighet och trygghet är centrala delar i människors välbefinnande. Och det fångade vi upp bra genom vår kommunikation, säger Martin Nossman.


”Man ska inte komma hem och vara dränerad på energi. Det är inte så livet ska vara.”


Tydlighet och kommunikation är också saker Martin Nossman försöker praktisera i sin roll som vd. Hans ansvar mot aktieägarna är glasklart och mätbart ner på sista raden. Men hjärtat bultar för en annan fråga.

– Mitt yttersta ansvar är att människorna i bolaget mår bra, har kul, utvecklas och fylls med energi. Vi lägger alla väldigt mycket tid på jobbet och hjärnan snurrar hela tiden. Man ska inte behöva komma hem och vara helt och hållet dränerad på energi. Det funkar inte i längden. Det är inte så livet ska vara, säger han.

Att Collectors eNPS och lönsamhet gick hand i hand blev ett kvitto på det Martin Nossman själv funderat på. Att medarbetare som mår bra gör ett bättre jobb. Och på den punkten har hälsorådgivningen genom IMR varit en viktig pusselbit.

– Jag tror stenhårt på IMR. Det är en bra utgångspunkt för att skapa hälsa på arbetsplatsen. Hälsorådgivarna är väldigt uppskattade bland våra medarbetare. De är genuina och kunniga, säger han.

Collector Bank har samarbetat med IMR sedan hösten 2021. Man inledde med en allmän hälsoscreening och digitala möten med IMR:s hälsorådgivare. Ett år senare gjordes fysiska tester med objektiva mått på rörlighet, styrka och kondition.


”Jag är oerhört tacksam för att vi har möjlighet att samarbeta med IMR.”


Pia Krusén Eriksson jobbar som Head of Product & Development på Collector Bank. Hon är tacksam över samarbetet med IMR, både när det gäller det fysiska och det mentala.

– IMR gör att jag känner mig inspirerad och glad. Jag vet att jag alltid kan höra av mig om det är något, både när det gäller knopp och kropp. Jag gillade särskilt testerna. De gjorde att jag fick mer energi och pepp att bibehålla min rörlighet. Jag är oerhört tacksam för att vi har möjlighet att samarbeta med IMR.

Det uns av oro Martin Nossman kände för fyra år sedan, när han inledde bygget av Collector 2.0, finns det inget spår av i dag. Medledarna är med på tåget. För det känner han tacksamhet.

– Det sista jag gör innan jag somnar på kvällen är att ta fram papper och penna och skriva ner tre saker jag är tacksam över. På så vis sätter jag markören åt rätt håll och kan fokusera på allt som är positivt.

Vad står det på lappen från igår kväll?
– Att jag är tacksam för min familj. Och att jag ser fram emot våren.

* I slutet av mars ansökte Collector Bank AB om ett namnbyte till Norion Bank AB.

Hur hänger hälsa, engagemang och lönsamhet ihop?
Vad betyder det att ha en ”buffert” mot stress?

Ladda ner vår kostnadsfria guide!

I den berättar vi vad sjuknärvaro betyder och hur du kan motverka den. Du får också inblick i hur du kan arbeta förebyggande med hälsa i ditt team.