Sömnen är den enskilt viktigaste faktorn för kroppens återhämtning. En vanlig biverkning om du under längre tid har problem med att sova, är att du har lätt för att bli sjuk.

Här är tre tips som får dig att sova bättre.

Sover du dåligt? Då är du inte ensam. En undersökning utförd av Kantar Sifo (2022) visade att så många som 7 av 10 upplever sömnproblem.

Men varför är sömnen viktig?
Är det skillnad på återhämtning och sömn?
Hur många timmar ska man sova?

För att reda ut de sakerna så behöver vi förstå vad som ligger till grund för en god hälsa. Kortfattat så är fysisk aktivitet, kost och återhämtning de tre viktigaste komponenterna för att skapa en bra hälsa. Om vi får för lite av någon del så reagerar kroppen mer eller mindre direkt. Vi blir på dåligt humör, trötta och orkeslösa. De långtgående konsekvenserna är fler och mer allvarliga. Inte minst ökar risken för en rad sjukdomar. När vi inte mår bra fysiskt så minskar också vår förmåga att hantera och stå emot stress.

Läs mer om vikten av balans mellan fysisk aktivitet, återhämtning och kost här.

När det gäller återhämtning så är det i många fall väldigt individuellt. Att vara aktiv och träna eller att ta en promenad är lika mycket återhämtning som att läsa en bok. Vi är alla olika och har olika behov.

Gemensamt för alla människor är dock behovet av sömn.

Att emellanåt sova dåligt är inget stort problem. Kroppen kompenserar bristen på sömn genom att nästa natt sova djupare. Men att under längre perioder sova dåligt kan vara skadligt eftersom det påverkar hjärnans så kallade uppbyggnadsprocesser.

Under sömnen bearbetar hjärnan intryck och lagrar ny kunskap. Kommunikationen mellan cellerna som styr nervsystemet, hormonsystemet och immunsystemet ökar. I kroppen sjunker temperaturen, pulsen och blodtrycket. Nya celler bildas och ersätter gamla.

Kort sagt, sömnen är helt avgörande för att vi ska överleva.

Hur mycket ska man sova per natt?

– Så länge du kan och behöver efter dina förutsättningar. Sömnbehovet skiljer sig åt från person till person. Men om jag var tvungen att koka ner det till en allmän rekommendation så säger jag inte mindre än sex timmar, säger David Liu, ansvarig för hälsorådgivningen på IMR.

3 tips till dig som har svårt att sova

  1. Maxa mörkret
    När det är mörkt utsöndras melatonin, det magiska hormonet bakom en god nattsömn.
  2. Coola ner
    Kroppstemperaturen går upp på dagen och ner på natten. Följer vi denna rytm så följer vi även den biologiska dygnsrytmen.
  3. Håll rutinen
    Hjärnan reglerar efter förväntan. Att ha goda rutiner inför sömnen signalerar till hjärnan ”nu är det dags att dra igång sömnmaskineriet”, som i sin tur underlättar sömnen.

Vill du lära dig mer om sömnens betydelse och få fler tips på vad du kan göra för att sova bättre?

Anmäl dig till vårt kostnadsfria webinar med David Liu.

Mer info och anmälan här!

Kostnadsfritt webinar om sömn

Vill du ha fler tips på vad du kan göra för att sova bättre? Vill du veta vad sömntryck innebär? Titta på vårt webinar där David Liu fördjupar sig i återhämtning och sömn.

ON-DEMAND WEBINAR
Se webinar direkt
3 chefer om varför de satsar på hälsan

Kostnadsfria guide – ladda ner och läs direkt.

Ladda ner guiden