Att ”tänka långsiktigt” och ”sitta still i båten” låter inte helt ovanligt för att komma från en fondförvaltare.

Men det är precis det som är hemligheten bakom Didner & Gerges succé. Det är också det som gör att medarbetarna trivs på jobbet.

– Jag vill gärna påstå att vi tänker holistiskt kring våra medarbetare, säger Helena Hillström, vd.

I en bransch som ofta förknippas med högt tempo och tufft klimat går Didner & Gerge mot strömmen. Med huvudkontoret i Uppsala, platsen där allting startade för snart 30 år sedan, håller man storstadshetsen på lagom avstånd. Och även om Stockholmsfilialen är belägen endast ett stenkast från Stureplan, så råder här ett ovanligt lugn. En oas, mitt på Kungsgatan.

– Man måste ta det lugnt, tänka långsiktigt och vara uthållig när man sysslar med det vi gör. Så har vi gjort från första början och så gör vi än i dag. Därför passar det oss väldigt bra att ha vår bas i Uppsala, säger Helena Hillström, vd sedan 13 år tillbaka.

Didner & Gerge är en aktiv fondförvaltare. Aktiv innebär att de lägger en stor portion av sin tid på att göra noggranna analyser av bolagen de vill investera i och att de lär känna alla delar av organisationen. Nålsögat för att bli en del av Didner & Gerges portfölj är extremt litet. Men så är också försiktighet en del av investeringsfilosofin.

– När våra förvaltare köper ett bolag så tänker de att de ska äga företaget för evigt. Så funkar det givetvis inte alltid i praktiken, men det är så vi ser på vårt ägande. Det är den horisonten vi tittar på, säger Anna S Marcus, kommunikationschef.


”En hederssak att hålla vad vi lovar”


Tålamod, trygghet och lugn. Tre flitigt återkommande ord när man pratar om Didner & Gerge. När Uppsala Nya Tidning hälsade på hos företaget inför utmärkelsen ”Årets företagare 2017” konstaterade de samma sak: ”Återkommande ord under intervjun är tålamod, trygghet och lugn.”

Helena Hillström menar att det är just det som gjort dem så framgångsrika.

– För oss är det en hederssak att hålla vad vi lovar. Det är det som är vi. Därför måste vi sitta lugnt i båten, vara tålmodiga och trygga både utåt och inåt. Även när det stormar, säger hon och fortsätter:

– Det här sätter våra medarbetare en enorm stolthet i att göra på ett bra sätt.

Att tänka långsiktigt även när det gäller medarbetarna är en självklarhet på Didner & Gerge. Personalomsättningen är låg och en del av förklaringen har att göra med den mänskliga omtanken, värmen – och hälsan.


”Det spelar ingen roll vem man är eller vilka förutsättningar man har, alla kan få bättre hälsa och må bättre genom IMR.”


– Vi vill inte att folk ska jobba över. Då håller man inte i längden. Just därför passar det så bra med IMR. Det spelar ingen roll vem man är eller vilka förutsättningar man har, alla kan få bättre hälsa och må bättre genom IMR, säger Helena Hillström.

Samarbetet mellan IMR och Didner & Gerge är inget undantag från den långsiktiga filosofin. Hållbara medarbetare är inget projekt man påbörjar och avslutar. Snarare ett ständigt pågående arbete. Med positiva resultat både på kort och lång sikt.

– Vi ser tydligt att våra medarbetare mår bra. Och det är underbart att ses på kontoret igen. Att sitta isolerad som många gjorde under pandemin mår man inte bra av. Det är här på kontoret som vi peppar varandra och bygger relationer, säger Helena Hillström.

Didner & Gerge må tillhöra en konservativ bransch och det skulle vara enkelt att fortsätta göra som man så framgångsrikt alltid gjort. Men riktigt så fungerar man inte, menar Helena Hillström.

– Vi är entreprenörer och kommer så att förbli. Utveckling ligger i vårt DNA. En stark drivkraft hos alla här är att hela tiden göra saker lite bättre. Även det hänger bra ihop med IMR. Att hela tiden sträva framåt.