Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning. Ändå missar vi ofta varningssignalerna.
Här är några tidiga signaler du som chef borde vara uppmärksam på.
Trots ökande kunskap kring psykisk ohälsa är det fortfarande ett stort problem i samhället och på arbetsplatser. Enligt Skandias rapport, Hur är läget Sverige?, beror 46% av alla längre sjukskrivningar på psykisk ohälsa. Det innebär att nästan hälften av alla sjukskrivningar har sin grund i psykiska problem.
Vanliga tecken på att något inte står rätt till
En svårighet med psykisk ohälsa är att den ofta inte syns utåt. Särskilt på arbetsplatser, där medarbetare känner press att prestera och inte vill riskera att bli dömda eller nedvärderade. Men det finns vissa signaler som kan tyda på att någon inte mår bra, och ju tidigare de upptäcks, desto högre är chansen att du kan ge rätt stöd. Innan det leder till en eventuell sjukskrivning.
Några vanliga tecken att vara uppmärksam på:
- Förändrat beteende, som att till exempel börja dra sig undan
- Fler misstag i arbetet och sänkt tempo
- Synliga tecken på trötthet eller sömnbrist
- Ökad irritabilitet och stress, reagerar starkt på småsaker
- Upprepad korttidsfrånvaro
- Nedstämdhet, låg energi eller brist på engagemang
Om du som chef misstänker att en medarbetare mår dåligt är det viktigt att agera. Boka in ett samtal där ni kan prata i lugn och ro, berätta vad du observerat och lyssna öppet utan att döma. Diskutera vilka åtgärder som skulle kunna undvika att problemen blir värre, både från ditt och medarbetarens håll. Om det behövs, hjälp till att få kontakt med professionell hjälp. Och fortsätt följa upp för att visa att du finns där och bryr dig.
Förebygg psykisk ohälsa genom att rikta fokus mot sjuknärvaro
Eftersom tidiga tecken på psykisk ohälsa kan vara svåra att upptäcka blir problemen ofta mätbara först när en medarbetare redan är sjukskriven. Om ni istället mäter och arbetar strategiskt med sjuknärvaro, det vill säga när medarbetare går till jobbet trots att de inte mår bra, kan ni upptäcka och ta itu med problemen långt tidigare.
Många organisationer har en omfattande sjuknärvaro utan att veta om det. Det påverkar kulturen, engagemanget och är dyrt. För en enskild individ kan kostnaderna i vissa fall bli upp till sex gånger högre än vid sjukskrivning, på grund av långvarig produktivitetsförlust. Och i många fall leder sjuknärvaro till sjukskrivning om inget görs i tid.
Ett effektivt sätt att ta reda på hur sjuknärvaron ser ut i er organisation är att göra IMR:s screening. Baserat på data utifrån fem validerade nyckeltal, får ni insikter kring hur medarbetarna mår och förslag på åtgärder framåt. På så sätt kan ni öka hälsan och produktiviteten, samtidigt som ni förebygger psykisk ohälsa och framtida sjukfrånvaro.
Vill du veta mer om hur ni kan förebygga psykisk ohälsa?