Många vuxna har växt upp med rörelse som en självklar del av vardagen. Vi cyklade till skolan, lekte på rasten och skyndade hem för att ge oss ut i skogen och bygga en koja.

För de som växer upp idag ser verkligheten annorlunda ut. Och med det kommer konsekvenser.

Våra rörelsemönster har ändrats drastiskt de senaste åren. Den tid som tidigare spenderades i rörelse har bytts ut mot timmar stillasittandes. Idag sitter 5-åringar i Sverige 9 timmar per dag och ungdomar i åldern 12-17 år sitter mer än 10 timmar per dag. Det är mer än vad många 90-åringar gör. Samtidigt visar Pep-rapporten från 2024 att endast 2 av 10 barn lever upp till rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet per dag.

Stora konsekvenser för hela samhället

Stillasittande och fysisk inaktivitet är en riskfaktor för flera av våra vanligaste folksjukdomar, som hjärt- kärlsjukdom, typ 2-diabetes, psykisk ohälsa och vissa former av cancer.

Men när barn rör sig mindre påverkar det inte bara individerna själva. Det får även konsekvenser för samhället i stort och företag. Redan idag kan vi se att den arbetsbeföra befolkningen är sämre rustad och vi går mot en framtid där vi riskerar att må ännu sämre. Företag kommer få problem med minskad produktivitet, högre sjuktal och ha allt svårare att hitta och behålla friska medarbetare. Parallellt med det väntar ökande samhällskostnader för vård och sjukskrivningar.

Hur kan företag vara en del av lösningen?

Företag har stora möjligheter att vara med och vända trenden. Genom att investera i sina medarbetares hälsa kan de inte bara förbättra produktivitet och välbefinnande på kort sikt, utan också påverka människor i medarbetarnas närhet och göra sig redo att ta emot framtidens arbetskraft.

Företag som tar hälsofrågan på allvar kan bland annat:

  • Skapa ringar på vattnet: När medarbetare får in mer rörelse och hälsosamma vanor i vardagen sprider det sig ofta vidare till familj och vänner.
  • Attrahera talanger och bli konkurrenskraftiga: Trender pekar på att förmåner och hälsa blir allt viktigare när människor väljer arbetsgivare.
  • Göra hälsa till en norm på arbetsplatsen. När hälsa är norm från början blir det enklare för nya medarbetare att ta till sig goda vanor.

Vill du veta mer om hur ditt företag kommer påverkas av hälsotrenderna och vad ni kan göra för att förbereda er?
Anmäl dig till vårt webinar om framtidens arbetskraft med Mats Sundin och Mai-Lis Hellénius.

Hur kommer framtidens arbetskraft att må?
Hur påverkas företag och hur kan ni förbereda er?

I det här webinaret pratar Mai-Lis Hellénius och Mats Sundin om hur vår inaktiva livsstil påverkar hälsan och företag, både nu och framåt.

Anmäl dig kostnadsfritt
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag?
Kontakta oss