Klimakteriet kan vara en utmanande period i livet för många kvinnor. Men med rätt verktyg, och rätt hjälp, kan många av symtomen lindras.

Här är 5 lärdomar från vårt klimakteriewebinar.

Många kvinnor upplever klimakteriet som en utmanande tid i livet, både fysiskt och mentalt. Oftast är det i den tidiga fasen av klimakteriet, även kallad förklimakteriet, som de flesta symtomen uppträder. Vanliga symtom inkluderar oregelbunden eller riklig mens, förändrade menscykler, sömnproblem, värmevallningar, minskad sexlust, energibrist, stelhet, värk samt oro och ångest. Många kvinnor känner också att de inte längre känner igen sig i sin egen kropp.

Vad som funkar bäst för att minska symtomen är olika från individ till individ. I webinaret ”Tips och råd för dig som är i klimakteriet” ger Hanna Dahlström, hälsocoach på IMR och medicinsk tränare, tips på saker man kan testa och tänka på.

5 lärdomar från webinariet:

1. Styrketräna. När vi blir äldre tappar vi muskelmassa och under klimakteriet tenderar det att ske snabbare än normalt, främst på grund av hormonella förändringar. Styrketräning är ett effektivt sätt att motverka detta. Våga utmana dig själv och lyfta tungt – det kan vara allt från hemmaträning med en fylld vattenflaska som redskap till ett pass med utrustning på gymmet. Utgå från dina förutsättningar.

2. Se över dina kostvanor. Genom att äta regelbundet och näringsrikt får vi i oss ett jämnt energiintag under dagen. Fokusera på att äta ”riktig mat” och se till att bli mätt efter varje måltid. Kostrekommendationerna skiljer sig inte speciellt mycket för dig som är i förklimakteriet/klimakteriet, men det kan vara bra med ett ökat proteinintag.

3. Tänk på helheten. En balans mellan alla levnadsvanor är bra för hälsan, även när du är i förklimakteriet/klimakteriet. Bibehåll eller skapa dig goda sömnrutiner, bra kostvanor, träna regelbundet (gärna kondition och styrka) och hitta din form av återhämtning.

4. Sök hjälp. Om du är osäker på ifall du är i förklimakteriet, upplever symtom som du inte känner igen eller mår väldigt dåligt finns det hjälp att få. Börja hos din närmsta gynekolog, läkare, barnmorska eller kvinnoklinik.

5. Var snäll mot dig själv! ”Klimakterieåldern” är en tid då det generellt händer mycket i livet på olika plan – glöm inte bort att vara snäll mot dig själv!

Klicka här för att titta på webinariet.