Du har säkert hört hur bra och viktigt det är att arbeta förebyggande med hälsa på arbetsplatsen.

Men vad innebär det i praktiken? Och hur mycket kan ditt företag egentligen spara med rätt insatser?

Att arbeta förebyggande med hälsa på arbetsplatsen är en investering som lönar sig. Det kan innebära initiala kostnader för att komma i gång, men leder till stora besparingar på sikt. Inte bara till följd av minskad sjukfrånvaro, utan även minskad sjuknärvaro, vilket innebär att man kommer till jobbet fast man inte mår helt bra och kan leverera till hundra procent.

Förutom ekonomiska vinster leder hälsoinsatser ofta även till gladare medarbetare, ökad produktivitet, ökat engagemang och en mer positiv kultur, vilket i sin tur gör företaget till en mer attraktiv arbetsplats.

Exempel på förebyggande insatser

Hela idén med förebyggande hälsoarbete är att eliminera möjliga riskfaktorer till ohälsa innan problem uppstår och sjukskrivning blir aktuellt. Det kan till exempel handla om att motverka tidiga symtom på smärta eller stress, eller undvika att de uppstår från första början.

Här är 5 exempel på förebyggande insatser som har bra effekt på medarbetarnas hälsa:

  • Regelbundna mätningar: Genom att regelbundet mäta hur medarbetarna mår kan du upptäcka tidiga tecken på ohälsa och göra riktade insatser där de behövs som mest.
  • Hälsocoachning: Hälsocoachning är ett effektivt sätt att arbeta på individnivå. Med hjälp av en hälsocoach kan varje medarbetare få råd och stöd utifrån sina behov och förutsättningar.
  • Digitala verktyg: Med hjälp av digitala verktyg som hälsoappar kan medarbetare få stöd och inspiration när de behöver det, även utanför arbetstid.
  • Teamutmaningar: Teamutmaningar är en rolig upplevelse som stärker vi-känslan och ökar engagemanget samtidigt som det uppmuntrar till hälsosamma levnadsvanor.
  • Kunskap och inspiration: För att kunna göra en förändring måste man veta hur man ska gå till väga. Föreläsningar och event är utbildande och inspirerande och når många samtidigt.

Sjuknärvaro på grund av smärta kan kosta ett företag 12.5 miljoner kronor per år.

Så mycket kan företaget spara

Om ett företag lyckas minska sjukfrånvaron med 15 dagar per år för 15 anställda med en månadslön på 50 000 kr, kan den totala besparingen uppgå till 1.6 miljoner kronor*. På ett företag med 500 anställda motsvarar det en sänkning av sjukfrånvaron från 4.7% till 4.5%.

Ett annat exempel är kostnaden för sjuknärvaro på grund av smärta. För ett företag med 500 anställda, där varje anställd har en månadslön på 50 000 kr och 30% av dem har minskad produktivitet på grund av smärta, kan företaget förlora 37 200 arbetstimmar och totalt 12.5 miljoner kronor per år**. En kostnad som till stor del hade kunnat förebyggas.

Vill ni veta hur vi på IMR kan hjälpa till?

Med oss som hälsopartner får ni som organisation ett systematiskt hälsoarbete. Hör av er så berättar vi mer.


* Företagets totala kostnad (totalt 225 sjukdagar): 773 965kr + kostnad för ersättare: 845 561kr = 1.6MSEK (Uträknat via IFs räkneverktyg för sjukfrånvaro)

** 500 anställda x 30% av de anställda x. 6.2 timmar (smärtrelaterat produktivitetstapp) x 40 veckor x 335kr i timpris = 12.5 MSEK