Hälsobokslut
Gör ett hälsobokslut för din hållbarhetsredovisning (CSRD)
Från och med 2025 måste företag i EU följa nya krav på hållbarhetsredovisning enligt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). En viktig del av detta är ESRS S1 – Den egna arbetskraften, som ställer krav på att redovisa insatser kopplade till medarbetarnas hälsa och välbefinnande.
Hur redovisar jag ESRS S1?
Hälsobokslutet från IMR hjälper företag att möta redovisningskraven i CSRD med enkla verktyg byggda på en vetenskapligt validerad metod för att mäta hälsa och välmående bland medarbetarna.
Nyckeltal och insikter
IMR hjälper dig med analyser av sjuknärvaron på organisations- och gruppnivå med åtgärdsförslag för att adressera risker och skapa målsättningar för att utveckla hälsa och välmående som en del av ditt hållbarhetsarbete.
CSRD & ESRS S1 – Vad betyder det för ditt företag?
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv som ställer krav på hållbarhetsrapportering för företag inom unionen från 2025.
ESRS (European Sustainability Reporting Standards) är en samling specifika standarder som specificerar hur företag ska rapportera och vad som ska inkluderas i deras hållbarhetsredovisning. IMR fokuserar på att hjälpa företag utveckla sitt hållbarhetsarbete och redovisning inom ESRS S1 – Den egna arbetskraften.
Gör ett hälsobokslut för din personal
Hälsa och välmående är helt fundamentalt både för att leva ett gott liv och för kunna prestera sitt bästa på jobbet. Med en datadriven metod, utvecklad tillsammans med ledande forskare, hjälper vi dig att kartlägga sjuknärvaro och orsakerna till ohälsa i din organisation. Det kommer ge dig viktiga insikter om hur ditt företag kan höja arbetsförmågan, öka produktiviteten och förebygga framtida sjukfrånvaro. Detta arbete lägger också grunden till din hållbarhetsredovisning inom området ESRS S1 som är en del av CSRD.
Vetenskapsbaserad screening
En enkät för alla medarbetare som tar 5 minuter att slutföra, helt digitalt. Säker och anonymiserad datainsamling, enligt GDPR. Evidensbaserad metod utvecklad med ledande forskare.
Nyckeltal och insikter
Resultat med analys och rekommendationer levereras i en rapport till dig. Du får paketerade insikter på gruppnivå med strategiska råd för hur du kan adressera ohälsa i organisationen.
Redovisning av ESRS S1 – Den egna arbetskraften
Vi förser dig med underlag till din hållbarhetsredovisning enligt CSRD. Här kan vi hjälpa dig med allt från väsentlighetsanalys, förformulerat innehåll till din redovisning, till målsättning och uppföljning.
Nyckeltalen som jag hjälpt till att utveckla med IMR är baserade på stora validerade studier och de mäter hälsan i organisationer och genererar ett mått på sjuknärvaro hos medarbetarna och därmed deras produktivitet.
— Mats Börjesson, överläkare, professor & forskare Sahlgrenska Akademin.
Vår advisory board
Vi samarbetar med de ledande forskarna på området
Våra nyckeltal är framtagna i samarbete med vår advisory board och baseras på validerade forskningsstudier. Vi vet från forskningen att sambanden mellan välmående och levnadsvanor är starkt kopplade till arbetsförmåga och därmed produktivitet. Genom att följa och utveckla våra nyckeltal bygger du en hållbar arbetsstyrka.
Mats Börjesson
Överläkare, professor & forskare Sahlgrenska Akademin.
Elin Ekblom-Bak
Docent i idrottsvetenskap, Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.
Anders Hansen
Överläkare i psykiatri, Sophiahemmet.
CSRD – Vad är det som gäller?
Vem omfattas av CSRD?
CSRD gäller för företag som uppfyller fler än ett av följande kriterier:
- Fler än 250 anställda
- En omsättning över 40 miljoner euro
- En balansomslutning över 20 miljoner euro
Varför ska jag rapportera på medarbetarnas hälsa?
ESRS S1 kräver att företag rapporterar om hälsa, säkerhet, mångfald och arbetsvillkor. Medarbetarnas välbefinnande är centralt eftersom det påverkar både företagets produktivitet och samhällsansvar.
När börjar CSRD gälla?
Lagkravet på redovisning enligt CSRD rullas ut gradvis enligt räkenskapsåren nedan. Är ditt företag noterat eller har mer än 250 anställda? I så fall omfattas ni sannolikt av det nya kravet redan i år.
- 2024: Kravet omfattar stora noterade bolag med mer än 500 anställda
- 2025: Alla stora företag (inte bara noterade), börsnoterade företag och vissa sektorspecifika aktörer (t.ex bank och försäkring)
- 2026: Små och medelstora företag på reglerad marknad
Påföljder om CSRD och ESRS S1 inte efterlevs
- Ekonomiska sanktioner och böter: Kan uppgå till flera procent av företagets omsättning. Bestäms på nationell nivå
- Förlorat förtroende från investerare och intressenter: Kan skada företagets anseende och kan påverka relationen till kunder och affärspartners
- Risk för exkludering från affärsmöjligheter: Större företag och offentliga aktörer kräver ofta hållbarhetsdata från sina leverantörer och partners. Att inte uppfylla kraven kan leda till att företag exkluderas från upphandlingar och samarbeten
Boka demo
”*” anger obligatoriska fält